Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Byggmax.
Något som vi här på hemmasnickarna delar med många andra husägare är drömmen om en ordentlig braskamin. Det är verkligen något speciellt med att slänga in ett par bitar ved och sitta framför elden och läsa. Och beroende på hur man bor så kan det vara så att man behöver köpa ved eller om man har träd på sin tomt så finns möjligheten att hugga ned träd och klyva själv. Och att stå med en yxa för att klyva ved av ett helt träd är ingenting som jag själv skulle ta mig för. Utan där kommer en vedklyv till sin fulla potential.
Vedklyvar eller vedkapar som de också kallas för är kraftfulla verktyg som med hög kraft trycker fram en kil som därmed klyver även de mest kompakta vedbitarna. Det gör att du istället för att slita ut kroppen med varje yxhugg istället bara behöver lyfta upp en träbit och placera den på klyven. Så även om det går att göra samma jobb med en yxa så är det ett köp som jag tror att få ägare ångrar.
Och som med allt annat här i livet så kommer vedkapar i både billigare och dyrare varianter. Och är det ett jobb man inte tror sig kommer göra speciellt ofta så duger de billigare varianterna ofta väl. Det gäller bara at kolla upp vad det är för typ av trä för är det så att man ska klyva mycket hårt trä så är det de dyrare modellerna man måste ge sig på. Men allt detta står tydligt på produkternas informationsblad så det är enkelt att kolla upp vad det är för typ av modell man behöver.
Vi har kollat igenom flera tester och recensioner för att sammanställa dom till det resultat du hittar i den här artikeln. Detta har gjort att vi kunnat jämföra flera olika modeller och sedan välja ut de som vi tycker är bäst i olika prisklasser.
Lista över de bästa vedkaparna
VEDKAP 8200 HECHT
Butik | Pris | |
---|---|---|
2 995:- | Till Butik |
Hechts 8200 modell är en lättare modell som premierar bekväm arbetshöjd och flyttbarhet framför extra kraft. Det är en elektisk modell som har en roterande sågklinga istället för en kil som spräcker stocken. Den här modellen är ett bra val om man bara ska kapa små stockar och vill ha en högre arbetshöjd. Annars är det bättre att välja en annan modell.
8200 har en elektrisk motor som ger en effekt på 2200 W. Och med sin roterande sågklinga ger detta en maximal stockdiameter på 135 mm. Så det är förhållandevis små bitar vi får säga att den klarar. Men om man vet med sig att det inte blir större bitar än så här så är det här en väldigt uppskattad modell som vi tror att man skulle bli mycket nöjd med.
Den har en lite högre arbetshöjd än andra modeller då den står uppställt på ben istället för att ligga ner som många andra modeller gör. Det fungerar bra så länge stockarna inte är för tunga så att det blir en börda istället för en fördel.
- Bra arbetshöjd
- Förhållandevis lätt
- klarar bara av ganska små stockar
VEDKAP 6500 HECHT
Butik | Pris | |
---|---|---|
3 195:- | Till Butik |
Hecht 6500 är lite av en personlig favorit för mig. Det är en modell som med ett vettigt pris klarar av att kapa de flesta stockar och som gör det med ett säkerhetstänk. Så för oss får den här modellen kalla sig för bäst i test just på grund av kapaciteten och priset.
6500 Är en elektriskmodell och motorn har en effekt 2200W eller 2 hästkrafter. Den genererar ett tryck på upp till 5 ton och klarar enligt specifikationerna av att klyva stockar med en diameter på upp till 250 mm och en längd på 520 mm. Och det är ungefär kring dessa värden de flesta modeller ligger om man inte vill gå upp flera prisklasser. Så för oss är det här modellen att rikta in sig på.
Modellen är en liggande modell men det går att köpa till stativ om man vill ha en högre arbetshöjd. Den kommer även med ett galler för att skydda från flygande bråte och flisor.
- Kraftfull
- Bra pris
- skyddsgaller
VEDKAP 890 HECHT
Butik | Pris | |
---|---|---|
10 995:- | Till Butik |
Hecht 90 skiljer sig lite ifrån de andra modellerna då det är bensindriven modell som vi alltså kan använda ute i skogen men också att det är en väldigt dyr modell. Så för andra personer som tänkt att använda klyven på tomten är det här inget köp vi skulle rekommendera. Men finns behovet att kapa på annan plats så är det ingen dålig modell, den är bara lite dyr.
890 kommer med en 4-taktsmotor och ger en uteffekt på 13 hästkrafter. Precis som den elektriska 8200 använder sig 890 utav en sågklinga istället för kil för att klyva stockarna och den klarar av en diameter på upp till 230 mm.
Det här är en väldigt tung modell på 133 kg så det är inget man vill hålla på att flytta runt på. Fördelen är som sagt att den går att använda överallt så länge man har bensin. Specifikt och begränsat användningsområde men som under de rätta omständigheterna verkligen kan vara värt det.
- Bensindriven och därmed flyttbar
- Kraftfull
- Dyr
- Tung
Att tänka på när du ska köpa en vedklyv
Vedklyvar är ett väldigt specifikt verktyg så om det är så att man ska köpa ett sådant här verktyg så är det ändå värt att fundera på om den verkligen kommer till användning. Det är inte mycket funktionalitet som skiljer mellan modeller utan det handlar mest om med vilket tryck den klyver ved och eventuellt om det tillkommer några skyddsfunktioner. Och då det är en ganska liten marknad så är det inte något större utbud på maskiner vilket gör att det är väldigt enkelt att jämföra några få modeller och på så viss få en bra översikt över hur marknaden ser ut.
Hitta rätt Vedkap
Även om marknaden för Vedklyvar inte är speciellt stor så är det fortfarande en ganska dyr investering då dom kostar några tusenlappar. Det är därför fortfarande viktigt att kolla upp vad man faktiskt har för behov och sedan jämföra olika modeller utifrån detta. Vi har när vi gjorde vår undersökning tagit fram tre punkter som vi tycker är viktigt att ta hänsyn till när man kollar på en ny vedklyv. Om man sätter upp sina krav utifrån detta så är det lätt att filtrera bort modeller som inte passar och så att du snabbt kan få ner utbudet till bara ett fåtal vilket är betydligt lättare att hantera. De punkter som vi tycker man ska kolla på är:
- Prestanda: En maskin som mer eller mindre är gjord för att bara leverera kraft är såklart väldigt beroende av just den prestandan som den levererar. Det är lätt att jämföra mellan olika modeller då det är trycket vi kollar på som angivs i ton. Det är även värt att kolla på om tillverkarna har angivit om modellen klarar av att klyva hårt trä eller inte.
- Säkerhet: Det är som sagt väldigt kraftfulla verktyg vi pratar om som kan orsaka stor skada om de inte används korrekt. Vi tycker därför det är väldigt viktigt att kolla vad de har för säkerhetsfunktioner. Finns det exempelvis galler eller skydd mot flygande bitar och skydd att inte skada händer och armar.
- Användarvänlighet: Det kan vara ett väldigt tungt jobb att klyva trä då man måste ladda maskinen med träkubbar som kan vara ganska tunga. Det är då att föredra att verktyget är utformat så det är så lite trubbel som möjligt för detta. Så det är viktigt att kolla på arbetshöjd och så att den är enkel att förstå och använda.
Det går så klart att kolla på saker och finesser in i minsta detalj men för de allra flesta av oss är det här ointressant. Vi vill ha en bra vedklyv som fungerar och då tycker vi att ovanstående punkter är bra att utgå ifrån.
Om Testet
Det finns väldigt begränsat med tester av vedklyvar på den svenska marknaden. Det vi har hittat har varit väldigt utdaterade tester eller sidor som uppenbart har som enda mål att bara sälja modeller till användaren snarare än att förse användaren med vettig information. Så jag fick vända mig utomlands och kolla på engelska sidor som vi själva har stort förtroende för. På detta vis kan vi även snabbt utvärdera flera olika modeller och tillverkare så att du kan hitta en vedklyv som passar dig både funktionellt och prismässigt. Vi har kombinerat dessa tester med att kolla på användarrecensioner hos exempelvis amazon och Youtube för att på detta vis styrka vår sammanställning så att vi faktiskt kan lita på de rekommendationer vi ger. Då vi utvärderat testerna så har vi kollat på de punkter som vi nämnde ovan i vad man ska tänka på när man köper en ny vedkap. Detta tillsammans med att dela upp modellerna i olika prisklasser gör att vi kan rekommendera bra alternativ oavsett om man är ute efter en toppenmodell eller en budgetmodell.
Källor
Då vi inte har gjort egna tester så är vi väldigt beroende av att de källor vi har är tillförlitliga och oberoende. Det är inte alltid helt lätt att avgöra så därför använder vi oss utav sidor som vi själva följer och har följt länge som vi litar på. Detta har vi då sedan kombinerat med användarrecensioner för att säkerställa att det är en produkt vi verkligen kan rekommendera eller ej.
HealthyHandyman
HealthyHandyman.com är en sida som mångt och mycket skriver om samma saker som vi gör här på hemmasnickarna. Och det finns nog en stor mängd inspiration som är taget just därifrån. Det är också en sida som vi ofta själva använder för rekommendationer eller tips när vi ska köpa nya verktyg. De gör bra och utförliga tester och har många idéer för hemmaprojekt.
Youtube
Det har nog inte undgått någon att Youtube är en fantastisk källa om man vill se verktyg användas innan man köper dom. Så därför tar vi oss alltid en titt här för att se hur maskinerna låter och fungerar innan vi slutför vårt omdöme.