Det känns som att för eller senare så skaffar alla som är intresserade av odling sig ett växthus. Det kan vara allt från ett litet växthus som står i ena hörnet på altanen till ett större fristående hus någonstans på trädgården. För är man intresserad av odling och vill ha mer kontroll över sina växter vilket kan behövas för vissa typer av växter så går det tyvärr inte att ha de utomhus i naturen. Vi kan helt enkelt inte styra över väder och vind.
Och just därför är växthus så bra och det alternativ som så många väljer. Vi kan inte kontrollera miljön helt och hållet men vi kan kontrollera bevattning och till en viss del även ljus om vi väljer att sätta in belysning för detta. Och är man ny till växthus så är bevattning en av de saker man kan behöva tänka lite extra på då det finns så många olika sätt att hantera detta på med allt från enkel manuell bevattning till komplicerade automatiska system. Så i den här artikeln ska vi behandla detta område och ta upp vilka system som finns och vad det är vi bör tänka på.
Tips för bevattning av växthus
Oavsett storlek på växthuset så är de flesta intresserade av att odla ett par olika växter och dessa har för det mesta olika behov. Så det kan vara bra att redan i ett tidigt stadie dela in de växter man har tänkt att husera i växthuset i olika kategorier. Dessa ska då kategoriseras så att de växter som har liknande bevattningsbehov placeras tillsammans. Detta inkluderar hur mycket vatten de behöver samt hur ofta de bör vattnas. Du bör även ta hänsyn till mängden ljus de vill ha och placera de på det vis att både deras vatten och ljusbehov uppfylls.
Det är även viktigt att tänka på att låta växterna få tid på sig att suga upp vattnet. Om jorden alltid är fuktig och i skugga så kommer det ganska snabbt att bildas mögel och svampar vilket vi absolut vill undvika. Så tänk gärna efter så att dräneringen av överblivet vatten fungerar och att du inte vattnar hela tiden utan låter växterna hinna få upp vattnet ur jorden också.
Sist men inte minst så tycker jag att man ska hålla det simpelt med enkla lösningar till man har fått full koll på hur växterna beter sig. Det är lätt att läsa sig till hur mycket vatten och ljus de behöver men det finns alltid saker som påverkar. Så börja enkelt och anpassa ditt system allt eftersom du märker hur växterna mår och hur mycket vatten som går åt.
Automatisk växthusbevattning
Växthus är på många sätt fantastiska då de ger en fantastisk skjuts för växterna som ofta både växer snabbare och blir större. Men det kräver också en hel del vatten och även om det till en början kan vara roligt att sköta detta själv så blir det snabbt ännu en syssla som måste göras. Och med tanke på den kontrollen vi har över ett växthus så är just automatiska bevattningssystem en fantastisk lösning på problemet. Vi kan också lämna det i veckor utan att behöva se till plantorna vilket är en lättnad om man ska ge sig ut på en semester. Det är inte jätteroligt att lämna över det ansvaret på grannen.
Men som med så många andra saker så kommer automatiska bevattningssystem i många olika former både när det gäller komplexitet och pris. Så för att underlätta tänkte jag gå igenom några av de vanligaste som finns i mer eller mindre alla större trädgårdsbutiker
Växthusbevattning med bevattningsdator
En bevattningsdator är förmodligen det mest komplexa systemet vi finner i en vanlig persons växthus. Det är stor skillnad mellan olika modeller och tillverkare. Men i grund och botten så kan man ställa tid på dygnet det ska vattnas, hur länge det ska vattnas och vilka dagar som det ska vattnas. Vill man göra det ännu lite mer komplext så kan man ofta koppla på en fuktmätare som vattnar när mätaren säger till att jorden är för torr. De billigare modellerna brukar bara hantera ett system åt gången medan dyrare system kan hantera olika system för olika växter och vattenmängder.
Växthusbevattning med hydromat
En hydromat är en form av droppbevattningssystem som är en väldigt bra lösning om man inte har tillgång till el vid sitt växthus. Den fungerar så att den kopplas på en vattenkran med tryck på. Man drar sedan droppinnar till de delar av växthuset man vill ska bevattnas. Det på detta sätt kan vi justera hur mycket vatten de olika delarna av växthuset ska få. Många modeller klarar också av att hantera flytande gödsel så att man kan få detta med vattnet.
Växthusbevattning med droppslang
Droppslang fungerar som så att det finns små hål längs med slangen där vattnet kan sippra ut. Mängden vatten som den avger varierar och finns i olika storlekar. Genom att kombinera olika storlekar och koppla ihop den med en timer så kan vi få ett automatiskt system som är anpassat efter växternas behov i vårt växthus. Det är inte speciellt svårt att få detta att fungera men det behövs ofta ett set med kopplingar och olika slangstorlekar.
Egna bevattningssystem för växthus
När det kommer till bevattningssystem för växthus så är folk väldigt kreativa. En vanlig lösning är att sätta ihop en kombination av droppslangar med en timer som vi nämnde i det automatiska systemet ovan. Och vill man kunna lämna det helt och hållet på en obestämd tid så är ett automatiskt system ett måste.
Men om man bara tycker det är tråkigt att behöva gå igenom hela växthuset varje gång man ska vattna så finns det flera olika kreativa själar som har valt en mellanväg. Exempel på detta är att göra en egen form av hydromat med en petflaska som man fyller på och som sedan sköter resten av bevattningen.
Det går även att använda droppslang kopplade till exempelvis en tunna som samlar upp regnvatten där man sedan har en ventil som går att slå av eller på. Det komplicerade här är vattentrycket vilket kräver att tunnan är fylld med vatten för att det ska fungera.
Så det går att lösa bevattningen av växthus på flera olika sätt som är mer eller mindre automatiska. Jag tycker man bör se över ens egen situation och personligen lutar jag åt de automatiska systemen då jag vill kunna åka iväg utan att behöva oroa mig för plantorna.