Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Proffsmagasinet, Kjell & Co.
Elektricitet är något vi ska ha stor respekt för och det är något de flesta av oss har fått lära oss redan vid en väldigt ung ålder. Men det är få saker som är så irriterande som när vi har en elektrisk apparat som inte vill gå i gång eller som gång på gång utlöser säkringen. Att snabbt kunna avgöra om exempelvis ett uttag är strömförande kan spara oss otroligt mycket tid i felsökningsprocessen. Och kanske än viktigare är att ta reda på om något är strömförande som inte borde vara det vilket kan handla om liv om det vill sig riktigt illa.
En Spänningsprovare är ett fantastiskt verktyg för att ta reda på den här informationen snabbt och säkert. Det är dessutom ett verktyg som i sitt grundutförande är ett billigt verktyg och något som jag tycker att alla bör ha i sin bostad. Det underlättar fantastiskt mycket om vi vill säkerställa att vi har stängt av rätt strömbrytare när vi ska byta lampa eller skruva i kontakter.
Som vi ofta märker när vi kollar på verktyg så finns det ett väldigt stort utbud av modeller som dessutom skiljer väldigt mycket i pris. Vi hemmafixare klarar oss ofta väldigt bra med en billigare modell för att snabbt kolla om något har spänning. Men vi på hemmasnickarna har gått igenom både billigare och dyrare modeller så att du, oavsett behov, ska kunna hitta den bästa spänningsprovaren för dig.
Lista över de bästa spänningsprovarna
Fluke LVD2
Butik | Pris | |
---|---|---|
602:- | Till Butik | |
449:- | Till Butik |
Fluke är ett märke som vi ofta hittar i verktyg som rör elektricitet. Och generellt sett är det ett märke som jag förknippar med bra produkter och genomtänkt design. Och deras LVD2 är ett utmärkt val om man vill ha en bra spänningsprovare som är otroligt enkel att använda. Den är av så kallad beröringsfri modell och är mycket uppskattad för sin enkelhet. Den har allt vi behöver av en spänningsprovare för hemmet.
LVD2 klarar av att mäta växelspänning i intervallet 90 – 600 V. Det räcker alltså gott och väl till hemmet och mer än så. Spetsen ändrar färg till blått när vi är en bit ifrån spänningen till rött när det är nära. Så på ett enkelt sätt kan vi utan att peta i uttaget avgöra om något är strömförande.
Det här är en modell som håller det enkelt. Den är otroligt enkel att använda och systemet med att spetsen ändrar färg är lätt att förstå och väldigt tydligt. Vi kan inte avgöra i vilket intervall spänningen ligger utan bara om spänning finns eller ej. Enkelheten och pålitligheten till det här priset gör att vi utser den till det bästa valet för oss amatörer.
- Lätt att använda
- Beröringsfri
- Prisvärd
Fluke T5-600
Butik | Pris | |
---|---|---|
2 328:- | Till Butik | |
1 999:- | Till Butik |
Är du ute efter en spänningsprovare med extra allt tycker jag att du ska ta dig en titt på Flukes T5 modell. Det är en spänningsprovare där vi dels har enkelheten i form av beröringsfri mätning för att snabbt ta reda på om spänning finns, dels har funktionalitet som vi normalt sett annars bara hittar hos multimetrar. Så vill du ha en lätt använd men kompetent spänningsprovare bör du ta dig en titt på den här modellen.
T5 klarar av att mäta upp till 600 V och klarar både lik- och växelspänning. Utöver detta klarar den även av att mäta växelström upp till 100 A och resistans på upp till 1kΩ samt kontinuitet. Med den beröringsfria mätningen kan vi enkelt ta reda på om något har spänning och vill vi ha exakta värden får vi använda proberna
Den här modellen kostar visserligen extra men det är en ordentlig spänningsprovare med mycket bra funktionalitet. Så vill man ha smidigheten av en spänningsprovare men funktionaliteten hos en multimeter är det här en perfekt modell.
- Bra funktioner
- Beröringsfri
- Lätt avläsning
Uni-T UT12D-EU
Butik | Pris | |
---|---|---|
199:- | Till Butik |
Vill man bara ha en enkel men fungerande spänningsprovare utan extra finesser så är den här modellen från Uni-T ett bra val. Till ett pressat pris får vi en lätt använd och kompetent spänningsprovare som är väl lämpad för hemmet.
Den här modellen kommer inte med massor av imponerande siffror utan den klarar av att känna av lik- och växelspänning på mellan 24 – 1000 V. När den känner av spänning så ger den ifrån sig ett ljud och spetsen lyser upp. Den är beröringsfri och enkel att använda så vi kan snabbt konstatera om spänning påträffas och vi bör vara försiktiga
Det är inte jättemycket att säga om den här modellen. Det är en spänningsprovare i sin enklaste form. Så vill du ha tryggheten att snabbt kolla om du har spänning så är det här ett utmärkt som räcker gott och väl för ändamålet. Och detta för enbart ett par hundralappar.
- Billig
- Lättanvänd
Att tänka på när du köper spänningsprovare
Mängden spänningsprovare på marknaden är otroligt stor och vi hittar modeller av alla stora tillverkare och nästan alla varuhusen har egna märken i det billigare segmentet. Det kan göra det väldigt svårt att välja modell och att vi därmed bara tar den första vi hittar. Men då det skiljer mycket i kvalitet och funktionalitet så är risken att vi betalar alldeles för mycket för det vi får och för funktionalitet vi inte behöver. Så för att undvika den här risken och att vi väljer en modell som är anpassad för våra behov kan det vara värt att tänka efter just vad man tänkt att använda spänningsprovaren till. Är det enbart för att kolla om ett uttag är strömförande så klarar vi oss gott och väl med en modell för ett par hundralappar. Vill vi däremot testa fasrotation, spänning på höga nivåer eller bara ha en beröringsfri provare så kan priset däremot öka ganska snabbt. Så genom att tänka igenom vad vi har för krav kan vi snabbt få ner antalet intressanta modeller. Och genom att kolla in ett par stycken lite extra noga så kan vi åtminstone se till att vi får valuta för pengarna.
Att hitta rätt spänningsprovare
Om du inte redan vet exakt vad det är du behöver och vill ha lite hjälp på traven så hittade vi ett par punkter som kan vara bra att ta ställning till och där du kan jämföra olika modeller mot varandra. Och det som är enklast att kolla på är så klart vilket spänningsintervall provaren kan mäta på. För de allra flesta bostadsägare klarar man sig nog med något som mäter upp till 300–400 V. Helt enkelt så att det täcker uttagen på 230 V och lite till så vi märker om något är fel och skulle ge ifrån sig för mycket. Det som vi sedan behöver fundera på är om vi behöver någon annan typ av funktionalitet. Om vi enkelt vill kolla om kablar och sladdar leder ström är en beröringsfri spänningsprovare intressant. Går vi upp i prisklasserna hittar vi även funktionalitet som fasrotationsindikator, resistansmätning och möjligheten till att utlösa en jordfelsbrytare.
- Prestanda: På just spänningsprovare är det här inte speciellt svårt. Hur höga spänningsnivåer klarar den av att mäta. Och även om den klarar ström och resistans
- Funktionalitet: Vad är det för funktionalitet vi har och behöver. Är beröringsfri spänningsprovning ett krav? Behöver vi kunna mäta frekvens, se fasrotationen i ett 3-fassystem. Det finns en del trevliga funktioner som kan vara bra att ha och andra som är mer för proffs och hantverkare
- Säkerhet: När det kommer till elektriska produkter är säkerhetskraven väldigt höga och vi behöver egentligen inte tänka något extra på detta. Vi ska inte riskera stötar eller liknande oavsett vilken modell vi väljer. Men kolla gärna på modellens design och känn efter om du kommer kunna hantera den på ett bra sätt.
Om testet
När vi gjorde det här testet så testade vi inte själva alla produkter fysiskt utan det här är en sammanställning av flera andra recensioner och bäst i test undersökningar. Tyvärr så är mängden sådana här källor på svenska inte speciellt många och de som finns är ofta utdaterade med modeller som inte längre finns att köpa. Så när vi gjorde den här sammanställningen så vände vi oss till sidor på andra språk där det främst är engelska och tyska vi har kollat på. Ett problem som uppstår när vi använder andras tester som underlag är att de kan ha gjort bedömningar på helt andra punkter än dom som vi tycker är intressanta. Så vår lösning på det här har varit att kolla igenom testerna noggrant och plockat ut de delar som vi tycker är viktiga och sammanställt dessa och därefter betygsatt produkterna.
Det finns både fördelar och nackdelar med att göra den här typen av jämförelse mot att fysiskt testa ett fåtal produkter. Och fördelen är så klart att vi kan gå igenom och undersöka flera olika modeller och inte bara begränsa oss till ett fåtal. Och när det handlar om verktyg som spänningsprovare som finns i mängder är det här en stor fördel. Nackdelen är dock att vi förlitar oss på andras information och att vi inte själva får hålla och känna på produkterna samt utföra testerna på precis det sätt vi vill.
En stor del av arbetet med den här typen av test är att granska källorna så att vi är trygga med att använda dom som underlag. Det är många av den här typen av tester på internet som inte har någon grund och där produkterna som listas som de bästa är de som ägaren av sidan tjänar mest pengar på att sälja. Så vårt grundläggande krav på de källor vi använde var att vi själva skulle kunnat göra ett köp på enbart deras rekommendation. Vi har alltså kollat igenom hur testerna har utförts och hur de har betygsatt produkterna mot varandra.
Som vi nämnde i det inledande stycket i den här delen så hade vi en egen lista med värderingspunkter som vi använde när vi jämförde modeller från de olika testerna. Nedan finner du ett fåtal av dessa:
- Prestanda: På den här punkten har vi kollat på hur höga värden spänningsprovaren klarar av att mäta. Även vilken typ av enheter den klarar av så som resistans och frekvens.
- Användarvänlighet: Som det låter handlar det om hur enkel provaren är att använda. Är det enkelt att mäta och hur enkelt är det att tyda displayen.
- Pris: Även om pris inte är så kul att kolla på är det ofta det som är avgörande. Framför allt så har vi kollat på priset om det är två modeller som är snarlika. Då är det självklart den billigaste vi föredrar.
Källor
Som redan nämnts så har vi inte pengarna för att utföra egna tester på alla intressanta modeller utan vi har använt oss av andra källor. Och det innebär att vi har lagt ett stort arbete på att hitta kandidater som vi litar på och granska att de tester de har gjort är utförda korrekt och att det är en sida som vi kan lita på. För att kompensera något av att vi inte själva har använt produkterna har vi även kollat mycket på videorecensioner för att se hur verktygen fungerar när de väl använts och hur intuitiva de är. Nedan finner du några av de källor vi har använt oss utav.
Tools Guides
Tools guides är en sida med flera tester av verktyg och framför allt elektrikerutrustning. Det är en av de få sidor som vi tycker har gjort en ordentlig jämförelse och med stor kunskap inom området. Här finner vi även en hel del information om hur vi på bästa sätt använder den här typen av verktyg.
Youtube
Youtube är den eviga källan till videorecensioner av verktyg. Det är en perfekt sida för oss som vill se ett verktyg användas så att vi dels kan se hur stor den är eller hur den fungerar. Ofta får vi här veta eventuella brister. Jag letar alltid upp ett verktyg på Youtube innan jag köper det.