Mossa och lav kan vara väldigt charmigt om det matchar med husets identitet. Och rätt så många låter mossan vara och tänker att det nog inte gör så mycket. Men oavsett om man tycker att det är fint eller inte så är kan mossa och lav ställa till med skador då det kan bidra till att takpannor spricker och att bärläkten fuktskadas. Problemet blir än tydligare när frosten och vintern gör sin framfart då fukten under mossan som trängt ner i takpannorna expanderar och takpannor spricker och skärvor kan flyga iväg.
Det är inte speciellt svårt att göra taket fritt från mossa och lavar men det kräver en del arbete och viss utrustning för att göra det på ett bra och ordentligt sätt. Och när du är klar så bör du efterbehandla med mossmedel för att slippa behöva göra rent taket på en regelbunden basis.
Ta bort mossa med takskrapa
Om man inte har en högtryckstvätt och är villig att investera i en så har Nelson Garden tagit framen fantastisk takskrapa som hjälper dig med jobbet. Då behöver du dessutom inte ge dig upp på taket utan det räcker med att du står på en stege vid takets början. Med teleskopskaftet så ger det här dig en räckvidd på 3,4 meter. Så det räcker gott och väl till de flesta tak och är i många fall det rekommenderade tillvägagångsättet. Framför allt om du har ett brant tak där man helst av allt inte vill ge sig upp.
Med takskrapan så får du arbeta i segment där du skrapar mossan neråt. Formen på skrapan gör att den smidigt passar mellan böjen på plattorna så att man kan ta två rännor i taget. Sedan så är det bara att skrapa neråt. Mycket av mossan kommer då så klart att hamna i takrännan men är då löst så att det bara är att skopa upp.
Ta bort mossa med högtryckstvätt
Det kanske mest uppenbara sättet att göra sig av med mossa på taket är att ta fram högtryckstvätten och spola bort mossan vilket fungerar utmärkt. Det viktiga här är att du ger dig upp på taket och spolar uppifrån och ner. Om man skulle stå på en stege vid takets början och spola nerifrån och upp så finns det istället risk att du spolar in vatten under pannorna och skadar takpappen som ligger där.
I och med att du behöver ge dig upp på taket så är det även viktigt att tänka på din säkerhet. Se till att du står stadigt och använd säkerhetsutrustning. Det sker fler olyckor än man vill tro och du kan skada dig ordentligt med tanke på den höga fallhöjden.
Efterbehandla med mossmedel
Att skrapa eller spola bort mossan ser till att växten förvinner temporärt. Men om man inte gör mer än så kommer mossan snart vara tillbaka och du måste göra arbetet igen. Det är därför rekommenderat att använda sig av någon form av efterbehandling för att förhindra att mossan får fäste igen. Takrengöring NG från Nelson Garden är ett exempel på ett medel jag själv skulle använda för att bli av med mossa och annan påväxt. Det är bara att koppla på vattenslangen på behållaren och spruta över taket. Eventuella mossrester kommer då inom några månader att tappa fäste och taket kommer sedan vara fritt från mossa och växt ett bra tag.
Varför växer mossa på taket
Det finns en hel del saker som påverkar om det kommer börja växa mossa på ditt tak eller inte. Har du en brant vinkel på taket så blir det svårare för mossa och andra växter att få fäste. Men minst lika viktigt är din omgivning. Om du bor i närheten av ett skogsparti och där taket ofta ligger i skugga så är det bra förhållande för påväxt att börja. Just därför är det ofta norrsidan av taket som får mossa först då det naturligt har skugga stora delar av dagen. Fuktigheten i ditt område har också stor påverkan. Bor du i en del av landet där det ofta regnar och är mulet så har du större risk att drabbas av mossa och lavar på ditt tak.
Så har du väl drabbats av mossa en gång så lär det vara stor risk att det kommer tillbaka då mossan uppenbarligen trivs där. Det är därför viktigt att se till att efterbehandla ditt tak när du väl gjort det rent från mossa en gång.