Så tar du bort mögel hemma
Det finns flera kommersiella produkter som är inriktade på att ta bort mögel. Och är det så att man är hårt drabbad av mögel eller att det bara har fått växa till sig alldeles för länge så är detta något man förmodligen vill ta till direkt för att bli av med det så fort som möjligt. För om man inte lyckas ta död på det helt så kommer det att fortsätta växa och sprida sig på igen och du får börja om.
Men om man inte har några starka rengöringsprodukter eller har hittat mögel på en mindre yta så finns det ändå ett par produkter i hemmet som ofta fungerar väl på att ta död på mögelsvamparna och de är dessutom miljövänliga alternativ. Så detta rekommenderar jag att prova först innan man ger sig iväg och köper ytterligare rengöringsprodukter. Då olika mögelsvampar är känsliga mot olika saker så är det väldigt bra att kombinera dessa för att få bästa resultat.
Ta bort mögel med ättika
Ättika är en syra som fungerar utmärkt till många typer av rengöringsuppdrag. Och inte minst då på att ta död på mögelsvampar. Det är dessutom väldigt väldigt okomplicerat.
- Häll ättika i en sprayflaska och spraya på det utsatta området där möglet växer. Låt det sen verka i upp till en timme
- Tvätta sedan området ordentligt med vatten och en trasa eller borste och torka sedan ordentligt.
Ta bort mögel med bikarbonat
Bikarbonat, precis som ättika, är en av hushållets mångsidiga problemlösare. Och även mot mögel är den en stark kandidat för uppgiften. Ett bra sätt att bli av med mögel är att först börja med ättikan som beskrivits ovan för att sedan göra en behandling med bikarbonat. Har man inte rent bikarbonat så kan man även testa med bakpulver.
- blanda vatten och bikarbonat så att det blir som en degig pasta. Ta sedan en borste med denna blandning och skrubba det utsatta området. Låt vänta minst 20 minuter.
- Tvätta ordentligt med vatten och torka sedan rent med en trasa.
Kombinationen av både ättika och mögel hjälper i de absolut flesta fallen. Skulle det inte vara tillräckligt utan du märker att möglet sprider sig igen så är det dags att köra på starkare rengöringsmedel mot just mögel. Men se då först till att lösa grundproblemet med fukt och dålig luft. Annars kommer det med största sannolikhet tillbaka ändå.
Detta orsakar mögel
Mögelsporer finns som sagt överallt. Och vid de rätta förutsättningarna så börjar då dessa växa. Det är framför allt i fuktiga miljöer som mögel trivs bäst. Så har byggnaden exempelvis dålig ventilation eller om bostaden har bristande fuktskydd så finns det stor risk att drabbas.
Mögel växer främst på organiskt material som trä. Men även oorganiska ytor som kakel och vinyl kan drabbas ifall det har blivit smutsigt av exempelvis damm eller fett. Så det går inte att säga att vissa rum är helt säkra ifrån att inte bli drabbade av mögel.
Så undviker du att få mögel i hemmet
Mögelsporer finns som tidigare nämnts i alla inomhusmiljöer, och för all del utomhusmiljöer, och så ska det vara. Men det viktiga för dig är att se till att det inte finns möjlighet för dessa sporer att utvecklas till mögelsvampar i byggnadens väggar och material. Och då det främst är luftkvalitén som påverkar så är det där vi börjar.
Se till att din bostad är väl ventilerad. Om du har problem med ventilationen så bör du överväga att åtgärda detta. Tills vidare se till att öppna upp alla fönster regelbundet och vädra ur. Om du upplever att det ändå inte hjälper och att det ofta är fuktigt så kan det vara värt att investera i avfuktare för att hjälpa till.
Om du väl har fått mögel så se då till att absolut inte försöka dölja det genom att lägga en matta över eller täcka det på något annat sätt. Det kommer bara minska cirkulationen av luft ytterligare och att möglet växer ännu snabbare.