Att efter några år som bostadsägare samla på sig en hel del verktyg är något som verkar ske för väldigt många och jag vet att det drabbat mig. En efter en har dom hamnat i garaget efter att det har dykt upp ett nytt problem för mig att lösa. Ett av dessa verktyg är multiverktyget vilket är väldigt mångsidigt och precis som namnet antyder går att använda till en stor mängd olika uppgifter med rätt tillbehör. Det är förmodligen så att detta verktyg hade kunnat ersätta en stor del av mina andra inköp om jag bara hade tänkt till. Dess största styrka är att den är bra på att utföra en mängd av olika uppgifter men den är inte utmärkt på någon specifik del. Den är alltså det perfekta verktyget för en förstagångsägare till en ny bostad eller någon som helt enkelt har många mindre jobb att utföra.
Det är inte alltid helt lätt att välja modell så går du i köptankar så kan du kolla in vårt test för att hitta ett bra multiverktyg som passar dig.
Användningsområden för ett multiverktyg
Multiverktyget i sig är ganska enkelt och jobbar med små snabba rörelser som kallas för att oscillera. Det innebär att den svänger snabbt fram och tillbaka. Vad vi kan använda detta till styrs i mångt av mycket vilket tillbehör vi använder. Några vanliga arbetsuppgifter är att skära, såga, slipa och fräsa.
Multimaskinen är ofta mitt första val när det kommer till arbeten där material eller ytor redan är på plats. Exempel på detta kan vara att skära till en golvlist som sticker ut eller om jag behöver skära bort en befintlig bit för att det göra plats för en anslutning.
Det är även ett bra val att plocka fram multiverktyget när du har behov av att slipa insidan av en låda där de flesta sliptillbehör har en åtkomst som inte slås av något annat verktyg. Det kan tillexempel vara om insidan av en kökslåda är lite spretig och behöver slipas till. Med en unik åtkomst så görs det snabbt och enkelt och motsvarande jobb hade varit en hemsk upplevelse att göra för hand.
Ett vanligare problem är nog snarare att en kakelplatta behöver bytas ut. Det händer ibland att de spricker eller så kanske man vill sätta dit en ny ventil. Vilket verktyg gör inte jobbet om inte vår härliga maskin. Med rätt tillbehör kan vi med enkelhet få bort fogen och med ett annat kan vi få bort gammalt kakelfix.
Säkerhet och multiverktyg
Även om multiverktyget inte verkar som farligt med många andra elverktyg så behöver vi fortfarande ta säkerheten på stort allvar. Beroende på vilket tillbehör som sitter på kan det orsaka tillräckligt allvarliga skador för ett besök på akuten. Så en viktig regel är att bara ha den igång eller inkopplad när vi verkligen arbetar med verktyget. Se även till att din arbetsyta är ren och att det inte finns någon risk att trassla in eller fastna i något. Och inte minst att eventuella barn eller djur inte är i närheten.
I övrigt så kan det vara värt att tänka på att alltid ha skyddsglasögon, handskar, och hörselskydd på sig. Vi använder trotsallt verktyget för att få bort gammalt material och oavsett om det är genom kapning eller slipning så är det material vi vill undvika att få in i ögonen eller liknande. Och oaktsamhet med hörselskydd kan leda till väldigt tråkiga konsekvenser. Så även om det ofta känns överflödigt så räcker det med ett felaktigt beslut och lite otur för att man ska få bestående men.
Så använder du ditt multiverktyg
Vi har redan nämnt att det är ett väldigt mångsidigt verktyg. Det innebär också att tillvägagångsättet kommer skilja sig väldigt mycket beroende på vad vi ska göra. Men till en början så är det en bra idé att bekanta sig med verktyget så att du vet hur det fungerar och vad alla delar gör. Hur styrs hastigheten, hur fungerar tillbehörsbytet och finns det några andra funktioner så som LED eller laserbelysning.
För att se vilket tillbehör du bör använda och hur du utför ett flertal olika arbeten tycker jag att nedanstående korta film är en utmärkt introduktion till verktyget.
Även gds.se har en kanonsida för att lära känna dina nya tillbehör.
Bra att veta
Ett bra multiverktyg kan räcka väldigt långt och handlar det om tricks och fix i hemmet så är det förmodligen det mest användbara verktyget man kan äga. Och även med en billigare modell kan du få mycket gjort. Jag tycker att det är viktigt att kolla vilka tillbehör som finns och går att använda med maskinen då det är avgörande för vilka jobb vi kan utföra.
Vilket multiverktyg ska man välja?
Multiverktyg kommer i många former och utseende och skiljer gott och mycket i pris. Jag tycker man ska fundera på vilka jobb man kan tänkas utföra och sedan välja en modell där dessa finns att tillgå eller ännu heller som ingår när man köper verktyget.
Sen behöver man även ta beslutet om man klarar sig med en nätansluten modell eller har behov av rörligheten som batteri ger. Ska man ha batterimodeller så stiger priset ganska snabbt, speciellt om vi behöver köpa till batteri. Men vilken typ av energikälla vi har är helt och hållet en preferens.
Sedan så kan det vara värt att nämna att multiverktyg är en väldigt bred benämning och det finns dels en typ av friluftsverktyg som kallas för samma sak, dels så finns det både oscillerande och roterande modeller när det kommer till elverktyget. Det vi har behandlat i det här inlägget är den oscillerande typen och det är även den som jag rekommenderar då jag tycker den har ett större användningsområde.
Vad kostar ett multiverktyg?
Som med många andra elverktyg så hittar vi billigare modeller på strax över 500 kronor och dyrare modeller som ligger närmare 10 000 kronor. Så det är ett väldigt stort spann och jag tycker att som hemmasnickare om man vill ha en riktig toppenmodell så behöver man inte gå över 3–4000 kronor.
Sladd eller batteridrivet multiverktyg?
Vill du ha så mycket maskin för pengarna som möjligt så tycker jag helt klart att du ska satsa på en maskin med sladd. Men det finns helt klart sina fördelar med batteridriven och det är rörligheten och att vi kan använda den oavsett plats och tillgång till uttag.
Om du väljer en batteridriven modell är det bra att se över om du har eller tänkt skaffa några andra elverktyg som det går att använda samma batteri till. Det underlättar en hel del och vi sparar tusenlappar på att inte ha flera batterier liggandes.