Hemmasnickarna

  • Verktyg
    • Bästa Skruvdragaren
    • Bästa Kap- & gersågen
    • Bästa Korslasern
    • Bästa Multimetern
    • Bästa Regelsökaren
  • Hus Och Hem
  • Trädgård

Nybörjarguide till din sticksåg

Verktyg· Sticksåg

1 dec
En sticksåg på en arbetsbänk
En sticksåg på en arbetsbänk
Det finns ett fåtal verktyg som bör finnas i varje hemmasnickares garage eller verkstad. Och ett av dom verktygen är just sticksåg. Det är ett fantastiskt verktyg när det kommer till att arbeta med trä och en mängd andra material och oavsett om det är så att du bara vill kapa av brädor och reglar rakt av eller om det är så att du behöver såga efter en figur så är den ovärderlig. När det gäller kapning så är den framför allt att föredra om du rör dig i trängre utrymmen eller behöver kapa något som redan är på plats. Sticksågar kommer i olika utförande och de två varianterna är att motorn drivs av antingen ett batteri eller av en nätansluten sladd. Beroende på vilket sågblad man har monterat på sin sticksåg så kan man såga i allt från trä och plast till metaller och stål. Men det är väldigt viktigt att kolla upp hur tjocka bitar sågen klarar av för de olika materialen för att undvika skador på både sågen och materialet.

Användningsområde

​Sticksågen är så klart som namnet antyder till för att såga. Och har man bara valt rätt tillbehör så går det bra att såga i en mängd olika material.

Figursågning

En av de sakerna som utmärker sticksågen mot andra sågar är dess unika möjlighet till att såga efter figur. Den är väldigt lätt att manövrera och de flesta modeller är också utformade så att man ska ha god sikt över skäret så att man kan såga med precision.

Till skillnad från andra alternativ så kan man med sticksågen även börja var som på den bit man arbetar med. Detta genom att borra ett hål som är stort nog för att få ner sågbladet och sedan så är det bara att börja. Ett exempel på detta är om man ska såga ut ett hål för en diskho. Då är det inget annat verktyg där hemma som kan göra jobbet bättre än just en sticksåg.

Kapning

Jag vill nog säga att det vanligaste fallet när man tänker på att såga är att kapa brädor efter en viss längd. Här finns det flera alternativ som klarar av uppgiften men sticksågen har en speciell fördel. Är man osäker på den exakta längden på brädorna så kan man i efterhand med enkelhet såga av dem i den längd som passar.

Säkerhet

Med ett sågblad som rör sig upp och ner över tusen gånger i minuten så gäller det så klart att vara försiktig. Men till skillnad från många andra elverktyg så är sticksågen ganska enkel att hantera och tänker man bara till innan så brukar säkerheten inte vara något problem.

Det första att tänka på är att materialet man ska såga i är ordentligt fastgjort. Det innebär att du inte själv ska hålla fast materialet med ena handen medan du sågar med den andra. Utan se till att det verkligen sitter fast ordentligt med exempelvis tvinnar. Arbetar man med en lite tyngre bit och den börjar röra på sig kan du snabbt hamna i obehagliga situationer där du med lite otur kan skada dig ordentligt.

En annan viktig sak är att se till du har fri rörlighet för sågen. Det ska alltså vara fritt under materialet du sågar i så att du alltid kan hålla sågen tryckt mot materialet. Genom att se till att det är helt fritt under innan du börjar så kan du även undvika att du råkar såga i saker du inte hade planerat så som en arbetsbänk.

Olika material ger ifrån sig olika typer av spån och dylikt. Det är därför viktigt att du har på dig åtminstone skyddsglasögon så att inte en flisa flyger iväg och sätter sig i ögat. Det kan ses som osannolikt men det händer och det vore otroligt tråkigt om det väl skulle hända. Det är även starkt rekommenderat att använda en dammfiltermask för att inte andas in det damm som också bildas.

Hur använder man en sticksåg?

Att använda en sticksåg är inte speciellt komplicerat och bör inte vara något problem att hantera även om man inte har använt verktyget förut. Nedan har jag sammanställt ett par punkter du kan följa om det ändå är så att du känner dig osäker.

  • Välj ett sågblad för materialet – Om du ska såga i trä så bör du använda ett sågblad som är gjort för att såga i trä. Motsvarande gäller så klart om du ska såga i plast eller metall. Så säkerställ att du har rätt sågblad för det du har tänkt att såga i.
  • Fäst bladet – Det finns två olika typer av fästen för sågblad, T och U. Det vanligaste i dag är T-fästning och de är oftast bara att trycka i så sitter de fast. De lossas sedan med en knapp när man vill byta. Blad som har en U-fästning behöver man skruva loss samt skruva dit. Kolla vad det är för fästning som gäller för din sticksåg och köp sedan bara sågblad som har denna typ av fästning.
  • Ta på Skydd – Innan du börjar använda sticksågen så bör du ta på dig skyddsutrustning för åtminstone ögon och näsa/mun. Det bildas ofta mycket spån och damm som far runt som du inte vill ha i ögonen eller luftvägarna.
  • Se till att materialet är fastgjort – Innan du börjar såga bör du se till att materialet är ordentligt fastgjort så att det inte rör på sig när du börjar arbeta. Det går bra att använda tvinnar om du ska arbeta vid en arbetsbänk. 
  • Ställ in hastighet – Det brukar finnas hastighetsinställningar längst fram på sticksågen för att justera hastigheten. Ska du såga i metall eller plast så är en lägre hastighet att rekommendera medans en högre hastighet ofta är bra när du ska såga i trä för att minska vibrationerna.
  • Sätt sågen mot kanten – När du är redo att börja såga se till att du placerar sågen mot kanten och tryck sedan lätt framåt när du börjar såga.  Börja väldigt försiktigt så att du ser att du kommer in rätt i skäret. När du kommit igång så kan du sedan öka hastigheten.
  • håll plattan mot materialet hela tiden –   När du sågar så bör du se till att bottenplattan hela tiden ligger platt mot materialet för att säkerställa att du får ett rakt skär.
  • Såga ut hål, borra först – Om du ska såga ut ett hål för exempelvis en diskho eller spishäll så är det bara att först borra ut ett hål som är stort nog för sågbladet. Sedan så är det bara att sticka ner sågbladet i hålet och göra som vanligt.

vanlig funktionalitet

Om man går i tankarna att köpa en ny sticksåg och kollar på olika modeller så märker man ganska snabbt att det finns en hel del funktionalitet som kan finnas i vissa modeller och som kanske saknas i andra. Men det finns viss funktionalitet som ofta förekommer i mer eller mindre de flesta modellerna på marknaden oavsett prisklass.

dammutsug

De lite dyrare modellerna har ofta ett dammutsug som man sedan kan koppla på en slang eller påse för att samla upp en stor del av det spån eller damm som bildas. De lite billigare modellerna har ofta inget eget utsug men har ofta möjlighet att man istället kopplar på en verkstadsdammsugare för att få motsvarande funktionalitet.

pendelfunktion

Pendelfunktionen gör så att sticksågen rör sig framåt utan att du själv behöver tillföra någon kraft. Många modeller har en pendelfunktion som går att ställa in i olika hastigheter. Detta är en fantastiskt hjälp då du istället för att behöva fokusera på att sticksågen tar sig framåt kan fokusera på att istället följa konturen du sågar efter.

vibrationsdämpning

Ska man såga mycket under en tid så är en bra vibrationsdämpning otroligt skönt för händer och armar. Det finns lite olika tekniker för att minska vibrationer och det vanligaste är att man använder gummi för greppet. Lite dyrare modeller har kan också använda sig utav motvikter för att balansera så att vibrationerna blir så små som möjligt.

Tips

Det finns sticksågar i alla prisklasser och för hemmabruk så klarar man även de lite billigare modellerna ofta av jobbet lika bra som de dyrare. Det kan vara om man ska såga i hårdare eller tjockare material som behovet av en dyrare verkligen finns. Sedan kan man vara ute efter viss funktionalitet som gör att man har ett behov av en dyrare modell. Vi har gjort en jämförelse av flera modeller så att du kan hitta den bästa sticksågen för dig.

Se till att verkligen använda rätt sågblad för det jobbet som du ska göra. Det är verkligen skillnad på hur bladen ser ut beroende på i vilket material man ska såga. Det är inte bara ett sätt för tillverkarna att sälja mer.

Om du fortfarande känner dig osäker på hur du ska använda din sticksåg så kan jag verkligen rekommendera följande sida som även har illustrationer som hjälper till.

​

Previous Post: « Vinkelslip – Vad är det du betalar för
Next Post: Tre sågar för alla uppgifter »

Primärt sidofält

  • Integritetspolicy
  • Cookies
  • Om oss
  • Kontakt

Copyright © 2023

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok