Det brukar komma en dag för de flesta av oss hemmasnickare när vi vill bygga eller skapa något större. Detta kan exempelvis vara ett trädäck, en hylla eller varför inte en fin bänk som ska stå i träskuggan. Dessa uppgifter innebär ofta att vi ska såga till längre bitar av brädor eller plywoodskivor och då kommer en bra cirkelsåg verkligen att underlätta ditt arbete på ett sätt som ingen annan såg kan. Lika enkelt som vi kan kapa brädor av en viss längd kan vi såga på längden för att göra en bräda smalare för att den ska passa perfekt vid kanten. Det är alltså en såg som verkligen kan snabba på vårt arbete och beroende på vilken modell man har så finns det mängder med fler användningsområden. Vi kan såga i både plast och metall om vi har ett sågblad som är anpassat för det. En cirkelsåg är sällan det första verktyget man köper men för mig blev det snabbt en favorit när den väl var inhandlad.
Användningsområden
Precis som de flesta andra sågar så kan man använda cirkelsågen till de flesta sågjobb. Men det finns ett par användningsområden som den är extra bra på
Kapning
Kapning är en av vinkelslipens absolut största styrkor. Den stora sågklingan och sågens utformning gör att vi snabbt och enkelt kan ta oss igenom både brädor och reglar i alla dess storlekar. Och inte nog med det så kan vi göra det med precision. Sågen i sig är inte speciellt flexibel så att såga figurer är inget att rekommendera. Men att säga rakt även över längre ytor gör vi utan problem vilket passar utmärkt om vi med millimeterprecision vill såga till en bräda som ska ligga närmast kanten.
Vinkelsågning
Normalt sett så brukar nog de flesta av oss använda en gersåg för att såga just vinklar. Dessa två sågar skiljer sig inte speciellt mycket och de flesta cirkelsågar har möjlighet att såga i vinklar. Så ska man inte göra någon komplicerad sågning så går det utmärkt att göra detta med en cirkelsåg.
Säkerhet
Den här typen av såg är inget man ska leka med utan säkerhet är av största vikt. Det går snabbt att ställa till med väldigt stor skada så därför bör man hantera den väldigt varsamt. Det första att tänka på är att alltid använda både skyddsglasögon och hörselskydd. Syn och hörsel är lätt att förstöra men väldigt svårt att få tillbaka om du har drabbats av skador. Detta är något man alltid bör tänka på när man hanterar elektriska verktyg.
Mer specifikt för cirkelsågen så brukar jag utgå ifrån följande punkter när jag använder min egen såg.
- Se till att arbetsytan och ytan runt omkring dig är ren och fri från andra verktyg och material samt eventuella skräprester som blivit kvar från tidigare sågningar. Detta är mest för att säkerställa att du kan röra dig fritt utan att råka snubbla eller fastna när du väl använder sågen.
- Se till att alltid dra ur sladden och batteriet när du ska byta sågklinga. Det är förmodligen en väldigt liten risk att du ska råka sätta i gång sågen när du byter klinga. Men jag föredrar att undvika den risken helt och tycker att du borde göra detsamma.
- Starta sågen när den inte ligger direkt mot materialet och låt den komma upp i rätt hastighet innan du börjar föra den mot materialet för att såga.
- Låt alltid sågfoten vila mot materialet när du sågar. Det finns en höjdinställning för att få rätt djup. Använd den i stället för att göra det för hand.
- Ställ in sågdjupet så att klingan går igenom materialet ordentligt. Men av säkerhetsskäl vill vi inte att klingan ska sticka ut mer än nödvändigt. Så ställ djupet efter tjockleken. Även om det innebär att du måste ändra den från bräda till bräda.
- Låt alltid sågbladet stanna helt innan du flyttar eller lägger ner sågen på marken.
Utöver detta gäller så klart sunt förnuft. Låt inte djur eller barn springa runt fritt kring arbetsplatsen och håll god uppsikt över din omgivning.
Vanliga funktioner och tillbehör
Cirkelsågen är full av diverse funktioner och delar som är till för att underlätta sågandet och skydda oss från eventuella skador. Att känna till dessa funktioner är bra för att säkerställa att du får ett bra resultat över hela sågningen.
Fotplatta
Fotplatta eller sågfoten är den metallplatta som ligger mot materialet och som sågen vilar på. Vi vill alltid att plattan ska ligga mot materialet genom hela sågningen. Så ställ in rätt djup och vinkel och låt sedan sågen göra jobbet.
Vinkelinställning
Vinkelinställningen sker ofta genom någon form av skruv eller knapp. Lossa skruven och vrid sedan sågen till den vinkel som önskas för att sedan fästa skruven igen. De flesta cirkelsågar klarar att såga upp till 45 grader. Värt att tänka på här är att sågdjupet kommer att bli lägre då en del av sågen nu kommer gå i en annan riktning än nedåt.
Djupinställning
Precis som med vinkeln kan vi ställa in hur djupt sågen ska gå. Detta kan antingen vara med hjälp av en spak/knapp eller med en skruv. Ställ in så att sågklingan går igenom materialet ordentligt men inte mer än så.
Klingskydd
En ren säkerhetsåtgärd. Klingskyddet trycks bort av materialet när vi för sågen framåt för att såga. När det inte längre finns tryck mot skyddet, när sågningen är klar, så förs det tillbaka över klingan.
Spånutkast
Utkastet ger oss möjlighet att koppla på en slang eller spånbox för att samla upp stora delar av det spån som skapas vid sågningen. En trevlig funktion för att hålla det rent runt arbetsplatsen.
Så använder du din cirkelsåg
Att använda en cirkelsåg är inte speciellt komplicerat så även om du aldrig har använt en förut så brukar det gå bra att få jobbet gjort. Det är bra att bekanta sig med sågens alla funktioner innan man börjar såga på det material man tänkt att använda. För det är oftast dessa funktioner som avgör vad det är vi använder sågen till. Nedan har jag sammanställt några punkter som du kan följa om du ändå känner dig osäker
- Börja med att mäta ut och markera den linje som du vill såga efter. Görs fördelaktigt med en blyertspenna och ett vinkeljärn om det är för att få en rak kant.
- Se till att fästa materialet ordentligt. Men fäst bara den ena sidan av ditt snitt.
- Ställ in djup och vinkel om det är något du vill ändra på.
- Lägg fotplattan mot materialet och börja såga.
- Låt sågen göra jobbet och fokusera på att följa linjen. Det behövs inte mycket tryck framåt.
- Släpp på gasen och låt sågen stanna helt innan du lägger ner den.
Öva gärna ett par gånger på någon skräpbit som du har liggandes. Detta för att se till att du har koll på vilken sida av din markerade linje du vill såga på och liknande. Kom ihåg att sågbladet är några millimetertjock och att detta kommer försvinna från materialet.