Att måla ett vardagsrum eller ett sovrum är ett lätt gör-det-själv projekt som många tar sig an. Med en väldigt liten insats så kan man få otroliga resultat och få rummen att kännas som nya. Men att måla om badrummet är lite annorlunda än att måla andra områden i hemmet. Badrummen är ofta små och de klassas som våtutrymmen och har helt andra krav när det kommer till utförande och material. För bra resultat är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt alla aspekter av badrumsmålning, från ytbehandling och färgval till själva målningsprocessen och den där sista touchen.
Jag tänker börja med att varna för att göra detta på egen hand om du inte vet vad du gör. Innan du ger dig på att själv måla om ditt badrum så bör du kontakta ditt försäkringsbolag samt kolla in https://www.vatrumsmalning.se/ för att se vilka krav som finns om du vill att det ska vara fackmannamässigt utförande. Det är rätt hårda krav då det är risken för fukt och mögel som oroar om man gör det fel. Så vill du vara säker på att uppfylla dessa krav så rekommenderas att du använder dig av en auktoriserad entreprenör.
MVK-Godkända system
Ska man göra det fackmannamässigt så måste man göra det enligt MVK godkända system. Vi delar här upp badrummet i olika zoner, VT och VA, där VT är vattentätt och VA är vattenavvisande.
VT System
VT system används på ytor som är direkt utsatt för vatten. I badrummet så är detta oftast duschutrymmet eller vid badkar. Det är på detta område som det ställs absolut hårdast krav i våtutrymmen. Därför så är det också noga att man väljer material som är avsett för just detta hela vägen ifrån lim, glasfiberväv till färg så att du får en helt tät yta.
VA System
VA system används för det område som utsätts för mindre vattenstänk men som fortfarande utsätts för hög luftfuktighet. Det är den resterande delen av badrummet. Även här är det krav på utförande så var noga med att systemet du väljer är godkänt.
Du kan hitta godkända system här för Både VT och VA samt hur du ska utföra jobbet. Där finns även godkända system för ommålning av MVK system.
Måla på våtrumstapet
Observera att det inte finns några MVC-godkända system som innebär att måla på våtrumstapet. Så väljer du att göra det så lär det inte täckas av din försäkring. Men med det sagt så finns det lite att tänka på om man ändå väljer att gå den vägen.
Så länge tapeten har en slät yta och är fastlimmad på väggen samt inte är gjord av vinyl eller vissa plaster borde du kunna måla över den. Problemet är att många färger löser upp fuktspärren i våtrumstapeten så att den inte längre klarar av att motstå fukt. Våtrumstapeten är även avsedd att avvisa fukt så det kan därför vara svårt att få färgen att fästa ordentligt. Och är man osäker så är därför rådet att avstå från att måla på våtrumstapeter även om de inte är utsatta direkt för rinnande vatten.
Men det är ändå många som valt att måla på just våtrumstapeter med färg som är avsedda för våtrumsytor och har fått goda resultat. Men man bör se det som en rätt stor chansning och väljer man att gå den här vägen bör man veta att om det inte fungerar så är det väldigt svårt, om inte omöjligt, att återställa ytan till sitt ursprung.
Måla på våtrumsmatta
Att måla på en våtrumsmatta är precis som för våtrumstapet inte att rekommendera. Det finns inte heller här några MVK-system som är godkända så om något skulle hända så lär det inte täckas av försäkringen.
Lösningsmedel i färgen ställer till problem då det kan lösa upp fuktskyddet i mattan så att man inte längre har en tät yta som avvisar vattnet. Och golvet är rätt hårt ansatt av just fukt. Men är det en byggnad som man inte är så rädd om så kan man alltid chansa då det är många som känner att de har fått ett bra resultat genom att använda våtrumsfärg som är avsedda för våtutrymmen. Men se det som en stor chansning och det är ingenting vi rekommenderar.