Att se sig själv som en hemmasnickare som gärna tar fram verktygen och utför arbetet själv fungerar bra i väldigt många projekt och sammanhang. Men när jag satt och funderade på vad jag ska göra med garageuppfarten så fick jag till slut inse att detta inte var ett arbete för mig och att jag med största sannolikhet kommer att få betala för dessa tjänster. Jag kan förmodligen leta reda på en hel del information om hur man bäst utför arbetet. Men för de flesta material så krävs det speciell utrustning och en viktig del är att få grundarbetet rätt så att jag kan slippa tråkiga problem i framtiden. Så hur mycket kostar det då att anlägga en ny garageuppfart.
Priset för att anlägga en garageuppfart beror i stor del på två faktorer. Hur mycket förarbete som krävs och vilken typ av material du har tänkt att uppfarten ska vara gjord av. Och vill man ha ett exakt pris så finns det inget annat sätt än att be om offerter ifrån ett flertal olika bolag. Men läs gärna vidare för att få en ungefärlig kostnad för just den typ av uppfart du har tänkt att ha.
Garageuppfarten kan göras på flera olika sätt. De tre vanligaste som jag kan komma på är asfalterad, grusad och stenplattor. Ytterligare en som jag inte själv har sätt så ofta är att gjuta uppfarten i betong. Och visst går flera av dessa att göra själv, men inte något som jag själv är intresserad att ge mig på.
Asfaltera uppfarten
Att asfaltera uppfarten är i mitt tycke en väldigt snygg och praktisk lösning. Har man möjlighet att få det att flyta samman med den ordinarie vägen utanför så är det ett snyggt plus. Men det bästa med asfalt på uppfarten är att det är mer eller mindre underhållsfritt. Ja man behöver fortfarande skotta om det kommer snö och borsta bort löv om man har dom problemen. Men i övrigt så krävs det inte mycket annat.
De stora problemen med att asfaltera uppfarten är att det krävs ett gediget förarbete innan själva asfalteringen kan påbörjas och att det krävs speciella maskiner för att göra det. Så kostnaden för att asfaltera beror på stor del hur mycket arbete som behövs för att fixa grunden och hur långt maskinerna måste fraktas till ditt hus. Så det kan vara värt att gå samman med grannar för att kunna få ner just kostnaden för att få dit maskinerna.
Kostnad för att asfaltera uppfarten
Så vad kostar det då att asfaltera uppfarten. Själva asfalten i sig är inte speciellt dyr. Du kan räkna med att det kostar ungefär 150 kr per kvadratmeter. Det beror på vilken kvalité du vill ha. Men på just en garageuppfart så behövs det inget speciellt tåligt material. I övrigt så påverkar följande saker kostanden
- Storleken på uppfarten
- Hur mycket förarbete som krävs
- Vilka maskiner som behövs.
Det jag har kunnat hitta när det gäller ungefärliga priser för allt inkluderat så verkar det som att man i alla fall får räkna med en kostnad på ungefär 500–600. Men det förekommer också stora variationer beroende på var du bor och hur efterfrågan ser ut just där.
Stensätta Uppfarten
Att ha en garageuppfart av stenplattor är i mitt tycke den snyggaste lösningen för en vanlig villa. Det kan så klart se väldigt olika ut beroende på vilka plattor man väljer men det ska ändå mycket till för att man ska få det att se dåligt ut. Ett större problem är då om man inte tar hand om uppfarten och det börjar växa ogräs mellan plattorna. Så det krävs en del underhåll även om det är väldigt lite i förhållande till andra delar av huset. Men känner man att det är brist på tid som det är så kan det vara bra att avstå och välja något av de andra alternativen.
Att lägga stenplattor kan man till skillnad från att asfaltera uppfarten göra själv. Det är dock viktigt att man är noga och precis som med asfalt så krävs det ett ordentligt förarbete för att det dels ska hålla under en längre tid och för att det ska se bra ut. Är man intresserad av detta så kan man kolla på stenbolagets sida för hur man går till väga. Men för att få en bra jämförelse med de andra alternativen och då jag känner att jag inte har kunskapen att göra detta jobb på ett bra sätt så kollar vi istället på vad det kostar att anlita någon för det här jobbet.
Kostnad för stensättning av garageuppfart
Precis som med de andra alternativen så är det i normala fall inte materialet som är det dyra utan et är själva arbetet som tar tid och kostar pengar. Väljer man att köpa sten som ligger någonstans i mellersta prisklass så kan man räkna med en materialkostnad på runt 250kr/kvm för både stenplattor bärlager och makadam.
Kostnaden för att betala att någon ska utföra stensättningen hamnar då på runt 800–1000 kr per kvadratmeter. Och då det ändå handlar om en ganska stor yta så är det verkligen värt att be om ett par olika offerter då priset varierar kraftigt.
Grus till uppfarten
En grusad uppfart är ett bekvämt och billigt sätt att anlägga en uppfart på. Personligen tycker inte jag att det är speciellt snyggt men det är både bekvämt och underhållsfritt, om man gör det riktigt, så det är ändå ett alternativ att överväga.
Men även med grus krävs det också ett ordentligt grundarbete och vill man slippa ogräs och liknande så bör man lägga en fiberduk under gruset så att det inte lika lätt kan växa igenom. Bortsett ifrån grundabetet så krävs det dock inte speciellt mycket arbete.
Kostnad för att grusa uppfarten
För att grusa uppfarten så är en stor del av kostnaden transport av materialet. Det gör att priset påverkas mer av hur långt ifrån grusupplaget du bor samt om de måste köra flera gånger. Gruset kostar också men för en garageuppfart är inte det någon större kostnad.
Att transporten kostar mycket i förhållande till materialet gör att priset för olika ytor på uppfarten inte varierar speciellt mycket och att det därför är svårt att get ett pris per kvadratmeter. Men om vi inkluderar förarbetet som krävs och en normalstor uppfart så att vi får ut ett bra pris per kvadratmeter för transporten så blir det enklare att räkna.
Kostnaden för att grusa uppfarten inklusive förarbete blir då någonstans i prisklassen 250–350 kr per kvadratmeter.
Så jämfört med de andra två alternativen så är priset väldigt lågt. Bor man nära ett grusupplag så kan man få det riktigt billigt och tvärtom.