Förråd är en fantastisk förvaringsplats och som ofta används för just verktyg och trädgårdsredskap. För många av dessa saker så behöver man inte direkt tänka på i vilken miljö man förvarar dem. Men i takt med att det blir allt vanligare med batteri och mer komplicerad elektronik i våra verktyg så ställer det också högre krav på förvaring och därmed ofta högre krav på våra förråd.
Om du behöver ett isolerat förråd eller ej beror alltså på vad du har tänkt att förvara i förrådet. Om man exempelvis har målarfärg så är det viktigt att se till att det aldrig fryser då det förstör färgen. Och batteridrivna verktyg som vi nämnde ovan är också känsligt för temperaturer och är en stor anledning till att allt fler börjar fundera över hur man ska isolera sitt förråd.
Men förråden är ofta ganska små och man kanske inte är direkt villig att ta in en hantverkare för att göra jobbet då man inte är villig att lägga tusenlappar på något så simpelt som ett förråd. Och är man bara lite händig så är det inte speciellt komplicerat att göra det själv. Men man bör kolla upp exakt vad som gäller för sina egna förhållande då tillvägagångsättet skiljer sig beroende på material och plats. Och har man ingen aning om vad man sysslar med så är det både bättre och billigare i längden att ta betala någon som kan. Men först tycker jag man kan rådfråga på exempelvis byggvaruhus då de brukar ha väldigt kunnig personal och kan ge dig lite mer kött på benen.
Kostnad för att isolera förråd
Om förrådet redan är på plats och byggt ordentligt så är det inte speciellt dyrt att isolera förrådet. Det beror såklart på hur tjock isolering man har tänkt att använda och vilken typ av isolering man vill ha. Om vill vi använda 95 mm tjock stenullsisolering så hamnar vi på strax under 50 kr/kvm. Till detta får man även räkna med att det tillkommer kostnad för exempelvis läkt, vindskydd och spånskivor på insidan av förrådet.
Det är alltså ingen större kostnad att isolera ett förråd som bara är några kvadratmeter stort. Om man däremot vill ta hjälp av en hantverkare får man ändå räkna med att det åtminstone är en halv dags jobb och att det därmed tillkommer några tusenlappar i kostnad.
Val av isolering till förråd
Det finns många olika typer av isolering och vilken som passar bäst beror på vad ditt förråd är gjort av och hur mycket du är villig att betala. Om man har ett förråd i trä som är väldigt vanligt så är stenull eller mineralull ett väldigt bra val då dessa inte är så täta och fungerar väldigt bra med en träkonstruktion.
Om du är osäker så går det utan tvekan att ta hjälp av personal hos din byggvaruhandlare då de har mycket kunskap av just val av material. Idag är de flesta isoleringsmaterial flamskyddade och obrännbara. Men för säkerhetsskull kan det vara värt att kolla upp att så faktiskt är fallet även med det material du väljer. Det kan tyckas att det inte ska behövas. Men skulle en brand starta i förrådet så kan det vara värt väldigt mycket för att fördröja tiden innan det eventuellt sprider sig.
Hur tjock isolering ska du ha till förrådet?
Den ständiga frågan när det kommer till att isolera förråd, friggebod eller garage är hur tjock isoleringen ska vara. Och när det kommer till sådana här frågor så är det självklart en fråga där svaret är olika från fall till fall. Har man redan reglar på plats så kan så sätter de en begränsning på hur tjock isolering man kan ha utan att det blir en massa extrajobb. Annars beror det främst på ens behov av hur varmt det ska vara inne i förrådet.
Ett förråd behöver oftast inte vara så varmt utan det viktigaste är att det inte blir minusgrader. Det här beror så klart på var i landet man bor och hur kallt det blir under vintern. Har man inte extrem kyla och vill vara på den säkra sidan bör man nog rikta in sig på en tjocklek på åtminstone 95 mm ifall man använder stenull. Sedan behöver man nog även fundera på hur uppvärmning av förrådet sker.
Personligen skulle jag säga att använd så tjock isolering som nuvarande konstruktion tillåter. Isoleringsmaterial är som vi nämnt inte speciellt dyrt. Så hellre för tjockt än för tunt
Isolera förråd med eller utan luftspalt
En rätt vanlig fråga när det kommer till att isolera förråd eller friggebodar är om man behöver en luftspalt eller inte. Jag skulle säga att det inte är värt att chansa. Så mycket jobb är det inte att ordna en luftspalt och du kan känna dig säker på att du har gjort rätt och att du i längden kan skydda dig mot mögel och andra tråkigheter.
Om det är ett fristående förråd som man egentligen inte bryr sig om så för all del, skippa luftspalten om du vill. Men då får du vara beredd att om det bildas fukt och mögel så är kommer du få välja mellan att lägga ner mycket jobb eller riva förrådet.
Att Isolera förråd eller inte
Det må inte vara så dyrt att isolera sitt förråd men det kräver ändå en del tanke och arbete. Så det är inget självklart val utan allt handlar i slutändan om man faktiskt har behovet eller ej. Har man ett garage där man har plats för sina elverktyg och målarfärg och kan använda förrådet till trädgårdsredskap som spadar och krattor, ja då klarar man sig utan att isolera förrådet.
Om det däremot är i just förrådet som förvaring av känslig utrustning finns så kommer det vara ett arbete som är väl värt både tid, pengar och slit. Verktyg är dyrt och något som de flesta av oss är rädda om och då är det bara ett val, att göra jobbet.